Aktívszén akváriumba és kerti tóba

Aktívszén akváriumba. Akváriumi aktívszén.

Japán és egyéb ázsiai oldalakat böngészve sokszor lehet bele botlani olyan akváriumokba, ahol használtak aktívszenet. Itthon az a nézet terjedt el, hogy csak vegyszeres kezelést követően érdemes használni arra, hogy kivegye a vízből a maradék vegyszert. Kicsit járjunk utána, hogy mi is akkor a pillanatnyilag az állás az aktívszénnel kapcsolatban.

Az akváriumba kétfajta aktívszenet lehet használni a felhasználási igény függvényében.

Erős szűrési igény esetén, nagyon elalgásodott vízben algamentesítésre, vagy a halak gyógyszeres kezelése után a víz erős “vegyszermentesítésre” a ZM 90 és ACM 20 aktívszén javasolt.

De mire is jó az aktívszén?

A válasz leginkább az, hogy vegyi szűrésre, de az aktívszén eltávolítja a szerves szennyező anyagokat, mely okozhatja a víz sárgás elszíneződését és algásodását is.

Az eltávolított anyagok a szén felületén megrekednek. Ezek egy részét (szerves anyagok) a baktériumok lebontják, de sok mindennel nem tudnak mit kezdeni. Gyakorlatilag az akvárium vízének része marad. Ezért van az, hogy a szenet viszonylag rövid időn belül cserélni kell. Az a nézet, hogy az aktívszén visszaengedi a magához adszorbeált anyagokat miután megtelik, téves, legalábbis annyira minimális, hogy ennek veszélyével nem kell foglalkoznunk. Azonban, ha a víznek elkezd színe lenni, az kiválóan jelzi az aktívszén telítődését. A legegyszerűbb egy fehér tányérral tesztelni, vagy nagyobb akváriumoknál oldalról keresztül nézni rajta.

Továbbá a szervetlen anyagok közül eltávolítja a klórt, klóramint és mindent, ami a színt, vagy szagot okoz, mint pl a fenol.

A nyomelemeket egyáltalán nem, továbbá a vasat, mangánt, molibdént, kadmiumot, cinket és a széndioxidot csak igen korlátozott mennyiségben fogja meg. Érdekes dolog, hogy az ammóniát, a nitritet és a nitrátot sem fogja meg, de a felületén kialakuló baktériumréteg viszont igen, hisz itt igen hatékony biológiai szűrőfelület alakulhat ki hosszabb távon.

Tartós használat esetén a vízből kivont alga és foszfát ill. egyéb anyagok hiánya miatt a növényzet elpusztulhat az akváriumban ezért fokozottan figyeljünk az adagolására.

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

Item added to cart.
0 items - 0Ft
Fikesz-Plusz Kft hívása