fbpx

Pince szellőztetés javasolt kialakítása

Hogyan szellőztessük a pincénket?

Alapesetben egy pincében az ajtón áramlik be a levegő és a pince végén lévő szellőző kürtőn pedig a természetes huzat kellő mennyiségű levegőt visz el ahhoz hogy a pincénknek jó levegője legyen és páratartalma. Sok esetben később a pincét megtoldják és a szellőző kürtő így középre kerül és nem lesz kialakítva a pince végébe új. Ilyenkor a levegő teljesen normálisan a pince közepéig halad és a végében nem mozog a levegő. Ezen a középső kürtőbe helyezett ventilátor sem fog segíteni. A levegő nem hülye. Arra megy amerre könnyebb. Tehát az ajtón beáramolva nem fog elmenni a pince végébe és onnét vissza középre a ventilátorhoz. Ilyen zsákban pangó levegőnek számít az oldaljáratok kialakítása is, ahova nem kerül kürtő a járat végébe.
Ha ilyen vak járatunk van van, akkor a födém megbontása és utólagos szellőzőkürtő kialakítása nélkül úgy tudunk szellőzést biztosítani, hogy a rossz helyen lévő kürtő nyílását csővel elvezetjük a pince végébe, vagy az oldalsó járatokba. Ilyenkor van esélyünk, hogy kialakul a természetes huzat az ajtótól a pince vagy a járatok végéig és optimális levegőnk lesz.

Ha nem alakul ki a megfelelő huzat, akkor az egyik tipikus probléma, hogy a pince ajtó nem a szabadba nyílik és ezt a részt lezártuk. Vagyis a pinceajtón vagy mellette van ugyan szellőző nyílás, de egy zárt tér van a pinceajtó előtt. Így nem tud kialakulni a folyamatos légmozgás. Ilyenkor vagy szellőző rácsot kell tennünk erre a helyiségre, vagy a pince ajtó mellől egy csövet kell kivezetni a szabadba a szabad légbeeresztéshez.

A másik, hogy a pincefeljáró és a pinceszellőző cső teteje között  nincs elég szintkülönbség. Ilyen esetben meg kell növelni a szellőző kürtő csövének a magasságát.

Általában evvel a pár lépéssel megoldódik a szellőztetés.

Ha mégsem, akkor a következők figyelembevételével szabad ventilátort felszerelni: A pince légtérfogatának maximum kétszerese legyen az óránként bevitt levegőmennyiség. Felejtsünk el minden időkapcsolót. A pára nem várja meg, hogy maga majd óránként 5-10 perc alatt ki akarja vinni. Tegyünk párakapcsolót a helyiségbe vagy vegyünk párakapcsolós ventilátort.
Ha óránként kétszeresnél több levegőt forgatunk, akkor nyáron melegedni, télen hűlni fog a pince a megszokott hőmérséklethez képest, ami károsan hathat rá. Ezenkívül nyáron a túlzottan beáramló párás meleg fülledt levegő páratartalma kicsapódik a hideg pincefalon és így ez okoz komoly penészréteget.

A kétszeres légcserénél komolyabb szellőztetést csak ott alkalmazzunk, ahol vendéglátásra, rendezvényre használjuk a pincét és az ott tartózkodók miatt szükség van több friss levegőre.

Sajnos sokszor előfordul, hogy a pince teteje nem jól szigetelt, vagy nagyobb nedvszívó képességű talajban, aminek a nedvesség tartalma miatt a fentiek alapján sem oldódik meg a probléma. Ilyenkor légszárító berendezés kerül alkalmazásra. Ilyen esetben tipikus hiba, hogy a légszárítót alacsony 40% körüli páratartalomra állítják, amit szinte lehetetlen tartani és megállás nélkül nagy energiafelhasználással működik a berendezés. 60-70% páratartalom egy pince számára teljesen optimális. Én 65-70% körüli beállítást javaslok. Hiba szokott még lenni, hogy a légszárító mellé még feltesznek nagy teljesítményű ventilátort a szellőztetésre. Ha folyamatosan sok párás levegőt hozunk be akkor sosem tudjuk leszárítani. Ez ugyanaz, mint amikor klíma használata mellett kinyitjuk az ablakot.

Remélem leírásunk hasznos volt az Ön számára. Induljon el az első lépésektől és ha segítségre, ventilátorra, légszárítóra van szüksége, keressen.

Pincék szellőztetésére használatos ventilátorok, légszárítók:

Item added to cart.
0 items - Ft
Fikesz-Plusz Kft hívása