Rövid ismertetés a DIN 1946-6 szabvány hővisszanyerős szellőztetésről szóló részeiről

A DIN 1946-6 szabvány egy 125 oldalas anyag, ami ismerteti  lakások szellőztetésének tervezésének, szerelésének, használatának irányelveit.
Nem fogjuk kivesézni az egészet, csak az alapokat ismertetjük tömören a hővisszanyerős szellőztetéshez. Célunk a DIN 1946-6 szabvány ismertetése olyan mértékben, hogy a vásárlók is annyi alapismeretet szerezzenek, amivel lehet némi fogalmuk, hogy a témában kapott árajánlatai mennyire korrekt szakmai számításokon alapszanak.

A teljesség igénye nélkül a hővisszanyerős szellőztetésre vonatkozó részekből emelünk ki főbb részeket, amik hatékony szellőztetést tesznek lehetővé egy igazi költséghatékony kialakítás mellett. Fő szempont az egészséges levegőminőség tartása és a penészesedés megakadályozása.

A lakások szellőztetéséhez több számítást kell elvégezni, amiből a legnagyobb értéket kell figyelembe venni a gép méretezésénél.

Először is egy táblázatot mutatunk, ami megadja, hogy lakások esetében a különböző alapfeladatokhoz, mennyi levegőre van szükség az alapterület függvényében normál belmagasságnál.

Ehhez a táblázathoz tartozik egy számítási képlet is, de a táblázatban megadott értékek jó támpontot adnak mindenkinek. Cégünk a megrendelőktől kapott alaprajzok alapján a képlettel számolja a területhez tartozó szellőztetési igényt.

Ehhez még kalkulálni kell, hogy egy embernek általában 30m3/h friss levegőre van szüksége általában, míg ez egy családi párnacsatánál, otthoni edzésnél 40m3/h körül van.
Vagyis ki kell számolni a lakók számához szükséges friss levegő szükségletet. Ha ez nagyobb a m2-hez tartozó értéknél, akkor a gép kiválasztásánál ezt vegyük figyelembe.
Egy másik táblázat szerinti friss levegő igény. Az otthoni átlagtevékenységhez és az 1000ppm érték alatti CO2 szint tartásához elegendő a 30m3/h friss levegő. 1000ppm értéknél a lvegő 0,1%-os CO2 koncentrációt tartalmaz.:

Alvás / pihenés 17-20 m3/h
Olvasás, tévézés 20-26 m3/h
Irodai munka 32-42 m3/h
Házimunka 55-72 m3/h
Edzés, intenzív sportolás 72-90 m3/h

A szabvány eredetileg még számítással figyelembe veszi a különböző tájolású ablakok légbeeresztését, huzat hatását, amivel korrigálja a kapott számítási eredményeket. A mai korszerű nyílászárók mellett ez már maximum 10% körüli érték, igazából akkor veszünk figyelembe, ha az egyel kisebb vagy nagyobb teljesítményű készülék között jelentősebb ugrás van légszállításban vagy árban.

Ha van egy számításunk, aminek révén tudjuk, hogy mekkora teljesítményű berendezésre van szükség, szét kell osszuk megfelelően a légmennyiséget. Vannak befújt, túlnyomásos terek és elszívott depressziós terek. Ezekre a terekre szét kell osszuk a levegőt. Az alábbi táblázatban lévő pontszámokat adjuk a helyiségeinknek. Ha 3 szoba van, akkor 3x számoljuk a pontokat. Ha minden teret bepontoztunk, akkor az elszívott terek összpontjait osszuk el a légmennyiséggel. A kapott számot megszorozva egy-egy helyiség pontjaival, megkapjuk az oda szükséges légmennyiséget. A befúvott terekkel szintén megtesszük ugyanezt. Tehát ha van egy nappali, egy étkező és 1 hálószoba és 1 gyerekszoba, akkor a befúvott terek összpontszáma: 120 pont. Ha 110m2-es házunk van, akkor a légszállítás 175m3/h. Vagyis a 175/110 lesz az egységnyi légszállítás. Így (175 /110)x25pont = 39,77m3/h jut a nappalira.

Ez egy kis matematika. Akinek nincs kedve hozzá, küldje el az alaprajzot és kiszorozzuk neki.

Légmennyiség arányos elosztása a terekben
Elszívott terek: Pontozás:
Szauna, konditerem 100
Folyosó, előtér 25
Konyha 45
Fürdőszoba 45
Zuhanyzó 45
Wc 25
Háztartási helyiség, mosókonyha, gépház 45
Gardrób, pince, spájz 25
Befújt terek: Pontozás:
Nappali 25
Étkező 25
Gyerekszoba 25
Hálószoba 45
Dolgozószoba 25
Vendégszoba 25
Fokozottan párásodásnak kitett helyiségek:
Hűtött helyiségek külön méretezést igényel
Ablak nélküli konyha 200
Ablak nélküli Wc, fürdőszoba 200

Mint látjuk, nem úgy működik, ahogy sok terven látom, hogy egy-egy helyiséget beállítanak 40 vagy 60m3/h légszállításra, majd felszorozzák a helyiségek számával. Ebből kijön egy rosszul számolt túlméretezett gép és a biztonság kedvéért még rádobnak egy lapáttal a nagyobb méretűre, nehogy elrontsanak valamit. Ilyenkor Ön vesz egy jóval drágább beszerzésű túlméretezett gépet. A reklamáció esetén a válasz, ha kisebb fordulaton járatja gazdaságosabb. Lehet, hogy úgy már kisebb a rezsi, de kérdés, hogy a jóval magasabb beszerzési költség mikor térül meg, vagy megtérül-e? Sokan avval érvelnek, hogy ne nézzünk gazdaságosságot, hiszen ez komfort. Viszont ha komfort és nem számít a gazdaságosság, akkor minek ruházzunk bele ennyi pénzt, inkább nyissunk ablakot. Tehát a hatékonyságra törekszünk akkor a beszerzési ár és a hatékonyság összességét érdemes nézni a szűrők cseréjének költségével együtt!

 

Item added to cart.
0 items - Ft