Több helyiséges hővisszanyerő berendezések

Gyakori kérdések és válaszok

A szellőztető gép segítségével az egyes helyiségekbe funkciójuktól függően 20 – 80 m3-nyi friss levegőt jutattunk be a tányérszelepeken keresztül. Ilyen kis térfogatáramokkal nem lehet egy szobát se felfűteni télen se lehűteni nyáron. Hiába melegítjük fel egy vizes fűtőkalorifer segítségével a levegőt 35 – 40 fokosra, ez még arra sem lesz elég, hogy a fűtésre rásegítsen a szellőztető gép. (Ráadásul a levegőt sem melegíthetjük fel a végtelenségig, mert 50 C fok felett un. porégés jelensége lép fel mely során a levegő büdös lesz.) Vagy hűtjük vissza a levegőt hűtőkalorifer segítségével 10 fokosra, klíma vagy ventilátor nélkül ugyanúgy patakokban folyik majd rólunk a verejték a nyári forróságban. Mert a fűtéshez és hűtéshez jelentős térfogatáramok szükségesek a szükséges fűtő és hűtő hőmérséklet mellett. Gondoljunk csak bele, egy klíma beltéri egysége vagy egy fan coil készülék a minimum üzemmódján 400 – 500 m3/h-ás légszállítással dolgozik!!! Akkor, hogyan várhatjuk el a szellőzető géptől, hogy pl. a hálószobába óránként befújt 40 m3-nyi légmennyiséggel kellemes 22 fokos hőmérsékletet teremtsünk a 35-39 fokos kinti forróságban?

A környezet porkoncentrációjától függően 2-3 havonta esedékes a készülék szűrőit cserélni. A szűrők, ha kevésbé szennyezettek, akkor kirázhatók, porszívózhatók. Viszont ha annyira koszosak, hogy feketék a szűrők akkor mindenképpen cserélni kell őket. Az eltömődött szűrők ugyanis kárt tehetnek a ventilátorok motorjaiban, mert a levegő nem tud megfelelően áramlani a gépben. Ezáltal a motorok erőlködni fognak, ami végső soron a leégésükhöz vezet. A legtöbb készülék jelzi a szűrőeltömődést, továbbá a szűrőcsere esedékességekor is jelzést ad a felhasználónak.

Igen, természetesen lehet, az alumínium és a műanyag lamellás hőcserélő betétet nedves ronggyal kell áttörölni. Az entalpiás betétet mivel anyaga papír (cellulóz) ezért tilos vízzel tisztítani, kizárólag porszívóval lehet kipucolni vagy kompresszorral kifújatni. A rekuperátort kb. 10 – 15 évente kell cserélni a gépben, ennyi idő alatt annyira elszennyeződik a betét anyag, hogy nem lehet kipucolni illetve, kitágulnak a lamellák.

A szellőztető gép zajszintje teljesítménytől függően 30-tól 50 dBa-ig terjed. A gép hangja csak abban a helyiségben hallható ahol elhelyezték. Ott is csak kellemes duruzsolást hallunk mivel minden berendezés rendelkezik saját hangszigeteléssel (polifoam, polipropilén stb.). A hő és hangszigetelt légcsatorna egyértelműen biztosítja a zajmentességet csillagpontos elrendezésben. Ilyenkor a lakás helyiségeiben pedig már semmit sem hallunk a gép működéséből, mivel a szellőztető rendszer részét képezik a hangcsillapító elemek melyeket a gép és az osztó dobozok közé kell beiktatni. Ezek a hangcsillapító elemek jelentősen csökkentik, a ventilátorok zajszintjét mely által csak a friss levegő beáramlását érzékeljük a helyiségekben.

A betonozható, vagy a fém csőrendszer esetében ez a zajcsillapítás enyhébb.

Egy központi hővisszanyerős szellőztető gép hővisszanyerési hatékonysága 75%-tól 97%-ig terjed. Gyakorlati szempontból megközelítve ez a következőt jelenti: példának nézzünk egy nagyon hideg téli napot. A beszívott levegő -5 Celsius fokos, az elszívott levegő 23 Celsius fokos hőmérsékletű, a hatékonyság pedig 75%-os. Tehát a befújt levegő hőmérséklete:

0,75 x (23-(-5))+(-5)= 16 Celsius fok. Tehát 16 fokos levegőt jutattunk be a helyiségekbe mely azonban nem fogja a szobát lehűteni, mert ez a hidegebb levegő egyenletesen elkeveredik a felül elhelyezkedő meleg légtömegekkel. Ezáltal a hőmérsékletei differenciából semmit nem fogunk érzékelni.

Igen természetesen a szellőztető gép elhelyezhető a fűtetlen padlástérben, mert a gépek rendelkeznek saját hang és hőszigetelő réteggel, ami megvédi őket a hőmérsékleti behatásoktól. De kiegészítő szigeteléssel ajánlott ellátni a berendezést amennyiben a padlástérben 0 Celsius fok alatti hőmérséklet uralkodik télen.

Igen, az általunk forgalmazott készülékekre ráköthető egy un. CO2 szenzor, heti programkapcsoló és még sok más egyéb kiegészítő. Ezeknek a lényege, hogy kikerüljük az emberi tényezőket. A készülékek hatásfoka akkor igazán jó, ha felismerik a szükséges teljesítményt és minél inkább kihagyjuk az emberi tényezőkből adódó hibalehetőségeket. Magyarul nem felejtjük magas fokozaton, amikor sietve elmegyünk otthonról.

Információk, amikre szükségünk lehet döntés előtt!

Rekuperátor, hőcserélős berendezés, légkezelő  épületek szellőztetésére.

Műanyag nyílászáró és hőszigetelés hatása a lakás szellőzésre!

Mi történik ha leszigeteljük a házat és / vagy műanyag nyílászárókra cseréljük a régit. Természetes fizikai jelenségek, amikre rácsodálkozunk ha megtörténnek és szidjuk a kivitelezőket.

hőcserélős szellőztető tippTippek, javaslatok hőcserélős szellőztető berendezés beszerzése, szerelése előtt.

Miért ne méretezzük túl a gépet? Mire figyeljünk?

Rövid ismertetés a DIN 1946-6 szabvány ide vonatkozó részeiről

Nem fogjuk kivesézni az egészet, csak az alapokat ismertetjük tömören a hővisszanyerős szellőztetéshez. Célunk a DIN 1946-6 szabvány ismertetése olyan mértékben, hogy a vásárlók is annyi alapismeretet szerezzenek, amivel lehet némi fogalmuk, hogy a témában kapott árajánlatai mennyire korrekt szakmai számításokon alapszanak.

Méretezés! Számolja ki mekkora teljesítményűház
keresztáramú hővisszanyerős készülékre van szüksége.
 

Ha többet szellőztetünk a kelleténél, a hővisszanyerő is több meleget dob ki. Optimális teljesítményű készüléket használjunk. Sajnos a hővisszanyerős gépeknél ez még sok embernek nem ilyen egyértelmű, és azt hiszi, minél nagyobb a huzat annál jobb. Ennyi erővel elég ha simán kinyitjuk az ablakot. Ésszerű csak annyi meleget és párát kivinni, amit feltétlenül kell. Hiába a hővisszanyerők jó hatásfoka, a többletként kidobott levegő így pazarlás és sok járulékos energianövekedést hozhat, a behozott kipufogógázokon, pollenen és egyéb szennyezőanyagokon kívül! Azonkívül ha gazdaságos készüléket keres, akkor a megtérülésbe, költséghatékonyságba nem fér be egy jóval drágábban vett nagy gép. 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer telepítése! hővisszanyerős szellőztetés elvi telepítés vázlat

Rövid leírás, mit és hogyan érdemes figyelembe venni telepítéskor, szereléskor.

Hővisszanyerős szellőztető gépek áttekintése

1–40 termék, összesen 41 db

Item added to cart.
0 items - 0Ft
Fikesz-Plusz Kft hívása