Levegőt az állatoknak!

Miért fontos a megfelelő szellőztető rendszer kialakítása egy istállóban?

Az állatok hasonlóan az emberhez ugyanúgy rosszul viselik a nyári, olykor közel 40 fokos forróságot. Legrosszabb esetben akár el is pusztulnak mert nem bírja a szervezetük a jelentős hőterhelést.  Éppen ezért, ha azt szeretnénk, hogy az állatok jól érezzék magukat lakóhelyükön akkor bizony szellőztető rendszert kell az istállóba beépítenünk.

Egy istállóban számos anyag keletkezik, alapvetően az alábbi három dologra kell méreteznünk légcserét:

  • Szagok: Sokféle szaganyag keletkezik főként metán, ammónia stb., amit el kell szívni.
  • Pára: Az állatok jelentős mennyiségű nedvességet lélegeznek ki, a túl magas páratartalom gátolja a hőleadást, ami rontja az állatok komfortérzetét
  • Hő: A nagyszámú állat jelentős hőterhelést jelent az istállónak, továbbá a külső hőmérséklet is felmelegíti az épületet.

A szellőztető rendszer kialakítására többféle megoldás létezik az alábbi ábrák szemléltetik a lehetséges elrendezéseket:

Tehénistállóknál, ha megfelelő a belmagasság, nagyméretű (120 – 130 cm átmérőjű) Axiál ventilátorokat kell láncon belógatni:

Istálló szellőztetés

 

Az istálló falaiba telepített befújó és elszívó ventilátorok:

Istálló szellőztetés

Tetőn elhelyezett elszívó és befújó ventilátorok:

Istálló szellőztetés

Mire figyeljünk a rendszer kialakításánál?

Védettség: A ventilátoroknak IP55 (víz és por ellen is) védettségűnek kell lennie, mivel egy istállóban jelentős szennyezőanyag terhelés van, ami hamar tönkre teszi a ventilátort, ha nem megfelelően védett a motor.

Ne legyen huzat: A friss levegő beengedése kritikus pont, ügyeljünk a keresztmetszetre, ha túl kicsi résen akarunk sok levegőt beengedni akkor huzatot csinálunk az állatoknak, ami káros hatással van az állatok egészségére.

Légcsere: Sokféleképpen lehet számolni, általánosságban minimum óránkénti 10 szeres légcsere szükséges egy istállóba. De vannak állattípusokra szabott légmennyiségek is, pl. tehénistállóknál, állatonként 1200 – 1500 m3/h.

Fontos, hogy a fenti összes szempont figyelembevételével tudunk jól működő rendszert kialakítani! Alulméretezett rendszer esetén a keletkező gázok keveregnek az épületben, az állatok pedig a hőterhelés miatt elpusztulnak. Ha huzatot csinálunk akkor kötőhártyagyulladást okozhatunk állatainknak. Olcsó, alacsony védettségű ventilátorok beépítésével hamar gallyra vágjuk a rendszerünket, mert a jelentős por és nedvesség néhány hónap alatt tönkreteszi a ventilátorokat.

Ne feledjük mi sem akarnánk egy büdös, párás, forró lakásban élni! Az állatoknak is jár a megfelelő komfort!

Item added to cart.
0 items - 0Ft
Fikesz-Plusz Kft hívása